Viihde

Vuonna Treviso mestariteoksia maailmasta, teoksia ja julkaisemattomia löytöjä, Suuri näyttely Canova

Vuonna Treviso mestariteoksia maailmasta, ainutlaatuisia ja julkaisemattomia teoksia ja löytöjä, säilynyt kansalaiskokoelmia ja koskaan esillä suuri näyttely Antonio Canova. Bailo-museon näyttelyn ”Canova, Gloria trevigiana” avajaisiin on kaksi kuukautta ja Trevison Kansalaismuseoista saapuvat ensimmäiset ennakoinnit siitä, mikä on esikuvattu kauden tärkeimmäksi canovian-näyttelyksi Italiassa. Museossa on esillä ensimmäistä kertaa monumentaalinen volyymi kaiverrukset teosten Antonio Canova, lahjoitti vuonna 1837 veli suuri mestari, Giovanni Battista Sartori, yliopiston Treviso. Se on ainutlaatuinen sekä koko, 90 cm 73 cm suljetussa muodossa, ja sisällön, hyvin 86 oksat tekemät eri taiteilijoita. Restauroitu teos on ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä ja jäljennettynä kokonaisuudessaan luettelon liitteenä.

”Canovalle omistettua näyttelyä sekä uuden Grande Bailon avajaisia odotetaan kovasti. Yleisö voi ihailla erittäin tärkeä ydin veistoksia ja liitu suuren mestarin. Monet näyttelyn lainoista, jopa Poikkeukselliset, on jo määritelty ja vahvistettu. Se on kaunis näyttely, joka, olemme varmoja, voi juhlia Canova, kiistaton Gloria Trevigiana”. Kulttuurineuvos Lavinia Colonna Preti ennakoi, että Treviso-näyttely aikoo paljastaa yleisölle ensimmäistä kertaa ”joukon näyttelyesineitä, jotka on säilytetty kansalaiskokoelmissa ja joita ei ole koskaan ennen esitelty”. Mestarin oikean käden valoksista ja hänen hautajaisnaamiostaan alkaen taiteilijan aidot ”pyhäinjäännökset” tulivat kansalaiskokoelmiin jo 1800-luvulla.

”Ymmärtääksemme näiden kahden löydön merkityksen” – selittää Kansalaismuseoiden johtaja Fabrizio Malachin – meidän on palattava ajan kulttuuri-ilmastoon.Kun Canova kuoli Venetsiassa 13.lokakuuta 1822, alkoi hänen pyhäinjahtinsa, ikään kuin hän olisi pyhimys. Yksi ensimmäisistä elämäkertureista, Pier Alessandro Paravia, kertoo, että hänen kuolemansa jälkeisenä päivänä ”ruumiin osa tehtiin valvojien agliettin ja Zanninin läsnä ollessa, joihin lisättiin Pietro Pezzi ja Tommaso Rima, tämän sairaalan ensisijainen kirurgi”. Sama Paravia julkaisee antiportassa ”cavataglin naamion kuoleman jälkeen” kaiverruksen. Kipsi herättää nykyään jonkin verran sensaatiota ”siitä tehokkuudesta, jolla se osoittaa sairauden ja vanhuuden aiheuttaman fyysisen rappion ihanteellisen kauneuden taiteilijassa”, mutta sillä on dokumentaarinen arvo, joka liittyy sekä taiteilijan ulkonäköön että makaabereihin ”markkinoihin”, joita Leopoldo cicognara hallinnoi yhdessä Sartorin perillisen kanssa, joka tehtiin heti hänen kuolemansa jälkeen. Fetisismi, jota varmasti tukee myytti itse Canovasta, joka johti ylimääräiseen ruumiin hajottamiseen säilyttääkseen nerokkaan hengen muiston”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.