Viihde

Sanoja, Sanoja, sanoja … bensa menee tähtiin ja samalla valmisteverot ovat siellä, eikä kukaan vie niitä pois.

Nyt polttoaineasemista on tullut sosiaalisuuden paikkoja, ihmiset puhuvat, kommentoivat, kritisoivat, joku kiroilee ja arimmat mutisevat keskenään. Jo siksi, että tankkaamisesta on tullut veriteko. Bensiini ja diesel ovat nousseet huimasti muutamassa päivässä, ja hinnat ovat olleet ennätyksellisiä ja ihmiset oikeutetusti ihmettelevät, miten tämä on mahdollista ja ennen kaikkea kuka on vastuussa korotuksista?

Se tuntuu melkein epätodelliselta, mutta ekologisen siirtymävaiheen ministeri Roberto Cingolani kommentoi tätä asiaintilaa näin: ”mutta tässä me olemme valtavan huijauksen edessä – ja jälleen -. Markkinoilla spekuloidaan, ja se on sama syy, miksi löydämme bensiiniä hintaan 2,20 ja en tiedä miksi”. Sanotaan näin: jos ministeri ei tiedä, tilanne on erittäin huono.

Jo siksi, että toimielimet ovat osapuolena polttoaineen hintaa koskevassa kysymyksessä, koska riippumatta sen koosta suurin prosenttiosuus siitä, mitä me maksamme, kun menemme toimittamaan itseämme jakelijalle, edustaa valmisteveroa, toisin sanoen veroja. Tarkemmin bensiinin litrahinnasta 55% annetaan valmisteveron eikä sen arvon perusteella, mitä ostamme mielellämme dieselille, vero on 51%.

On huomattava, että valmisteveroja määrätään kulutustavaroiden valmistuksesta ja myynnistä siinä määrin, että usein tämä termi korvataan synonyymeillä: ”kulutusvero”, ”Tuotantovero” tai ”verotulot”. Se on epäsuora kunnianosoitus, koska se, joka tuottaa tavaran ja maksaa sen, luovuttaa sen sitten kuluttajalle. Valmisteverot lisätään usein muihin veroihin, kuten arvonlisäveroihin, tulleihin tai tuontiveroihin.

Erityisesti polttoaineiden valmisteverojen osalta on todettava, että niitä on ajan mittaan korotettu tietyn kansallisen ongelman vuoksi, koska ne ovat taloudellisia voimavaroja hätätilanteen ratkaisemiseksi. Maksamme siis nykyäänkin sellaisista tapahtumista kuin Abessinian sota (1 liiraa ja 90 senttiä, jonka Mussolini esitteli vuonna 1935), Suezin kanavan kansainvälinen kriisi (14 liiraa vuodesta 1956), Vaontin murhenäytelmä vuonna 1976), Irpinian maanjäristys (75 liiraa vuodesta 1980) ja humanitaariset toimet Libanonissa (205 liiraa vuodesta 1983).

Ihmettelen, eikö ole tullut aika päivittää katastrofiluetteloa ja tarkistaa, onko jokin näistä hätätilanne palannut, jolloin ei ole enää tarpeen pyytää veronmaksajilta avustusta? Kysymys, joka on aikojen saatossa saanut poliitikoilta paljon myöntäviä vastauksia, varsinkin eri vaalikampanjoiden aikana. Näinä päivinä, video Matteo Salvini, joka ilmoitti vaalikampanjan aikana: ”me perumme 7 valmistevero bensiinin, välittömästi!”- (videon alla).

Varustettuna selittävällä mainostaululla, jossa oli eri valmisteverojen prosenttiosuudet, liiton johtaja luetteli kaikki verot, jotka hän peruuttaisi uudelleenvalintansa jälkeen. Muista, hän ei ollut ainoa eikä edes ensimmäinen vahvistaa sitä, mutta käyttö mainostaulu didaktinen inspiraatiota, tekee hyödyllinen esimerkki. Vääjäämättä vaalien jälkeen on niitä, jotka pyysivät häntä tilille lupauksesta ja tässä on, että armottomassa Jos hallitsisin yksin, voisin tehdä monia asioita nopeasti, mutta en hallitse yksin… Voin taata, että vuonna 2019 puutumme vanhempiin valmisteveroihin ” – (toinen VIDEO).

No, elämme vuotta 2022 ja se, mitä tapahtuu, on kaikkien nähtävillä! Salvini ei ole kuluttanut itseään turhien valmisteverojen poistamiseen, mutta hän on hyvässä seurassa, sillä kaikki muut maata vuorollaan hallinneet poliitikot (Salvinin kanssa tai ilman) eivät myöskään ole tehneet mitään. Ja ajatella, että ilman valmisteveroja Italiassa bensiini ja diesel maksaisivat vähemmän kuin suurimmassa osassa muuta Eurooppaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.